Inici

                         
17 de Juliol de 1.683, Vilafranca de Conflent

Carta del Mariscal de Vauban, enginyer militar, a François Michel Le Tellier de Louvois, Ministre de la Guerra de Lluís XIV. En aquesta carta feia una exposició dels mals, dels que només miren el preu i desatén la perícia,  l’experiència i l’honestedat.

“Monsenyor:

(…) Hi ha alguns treballs dels darrers anys que no s’han acabat i que no s’acabaran, i tot Monsenyor, per la confusió que causen les freqüents rebaixes que es fan en les seves obres, que no serveixen per rés més que per a atraure com a contractistes als miserables, murris o ignorants, i espantar a aquells que són capaços de conduir una empresa.

I afegeixo a més a més, que és que aquests retarden i encareixen considerablement les obres, perquè aquestes rebaixes i economies tan buscades són imaginàries. El que un contractista que perd fa, és el mateix que un nàufrag que s’ofega, agafar-se a tot el que pot, i agafar-se a tot, en l’ofici de contractista és no pagar als proveïdors, pagar sous baixos, tenir els pitjors obrers, enganyar per sobre de totes les coses, i sempre demanar misericòrdia per tot això.

Serveixi doncs, Monsenyor, per fer-li veure la imperfecció d’aquesta conducta; abandoni la  doncs, i, en nom de Déu, restableixi la bona fe; encarregui les obres a un contractista que compleixi amb el seu deure serà sempre la solució més barata que podreu trobar . “